Ağın’da Kullanılan Halk İlaçları
Yurdumuzun her yöresinde olduğu gibi bizim yöremizde de modern tıptan farklı ilaçlar, koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılmıştır. Bir kısmı hala kullanılmaktadır. Yöremize ait KOCA KARI İLAÇLARI nın adı ve yararları aşağıdadır.
1) KILIÇ YAĞI : Her türlü kesiklerin (Balta, bıçak vb.) tedavisinde melhem olarak kullanılırdı. Cam şişe içerisindeki zeytin yağına, yeni doğmuş tüysüz fare yavruları atılır. Büyükçe olan bu şişe güneşe konur, uzun bir süre sonra melhem durumuna gelen ilaç yeni kesilmelere sürülerek yaranın iyi olması beklenirdi.
2) KURT CİĞERİ : Çocuğu olmayan kadınlara çocuğu olması için yedirilirdi. Ağın’da ücret karşılığında Bahadin?li Çoban Ahmet UZUN dan temin edilirdi. Kurutulmuş kurt ciğeri fındık büyüklüğünde satılırdı.
3) HAŞLANMIŞ SOĞAN : Haşlanmış soğan patlamamış çıbanın üzerine sıcak sıcak koyulup sarılır. Ağrı kesilir ve çıban kısa zamanda patlar.
4) AKREP ve YILAN sokmalarına karşı tuz <<ansunlanır>>. Bu tuz yenirse ya da suda eritilip eve serpilirse akrep ve yılandan korunulacağı sanılır. Tuzu ansunlamayı (Dua okumayı) belli hocalar yapardı.
5) AKREP ve ARI sokarsa güneşte ısınmış kara taş sokulan yere bastırılır.
6) DABAZ (cilt üzerinde oluşan kırmızı büyük lekeler) dökmelerinin tedavisi için <<Dabaz otu>> (Horoz ibiği çiçeği- Kadife çiçeği) kaynatılır. Kaynamış ve ılıtılmış bu suyla gece damda log?un üzerinde banyo yaptırılır.
7) KARINCALIK (Egzama) TEDAVİSİ için <<ocak>> denen aileden biri okur (Dua) sabit kalemle karıncalık olan bölgenin etrafını çizer. Karıncalığın geçeceğine inanılır.
8) ELDE OLUŞAN <<sigilden>> (Küçük urlar) kurtulmak için safça birine bu sigiller saydırılır. Bu sigiller sayanın eline geçer. İnanışa göre, özellikle kara kurbağalarını öldüren ve ya elleyenin elinde sigil çıkarmış.
9) NEZLEYİ TEDAVİ etmek için nezle otu koklatılır. Bu otun kokusu koklatıldığı zaman onlarca kez hapşırık başlar. Burundan ve gözlerden yaşlar boşanır. İçerdeki ifrazatlar atılır. Nezleye iyi geldiği söylenir.
10) Gözde çıkan arpacığı iyileştirmek için arpacığa (sivilce) sarımsak sürülür. Ayrıca nişanlı olan kızın saçıyla silinir.
11) Ağrıyan göze insan sütü sağılır.
12) Soğuktan donma tehlikesi geçirenlerin vücudu karla ovulur. Ağır vakalarda donma tehlikesi geçirenler gübreye gömülür. (Baş kısmı hariç).
13) DÜŞME ve ÇARPMALARDAN dolayı oluşan ezikler için o bölgeye ya et koyulup sarılır ya da kesilmiş kuzu derisine sarılır.
14) ATEŞ DÜŞÜRMEK için sirkeli suya batırılmış bez hastanın başına konur. Ellerinin içi ve ayaklarının altına aynı işlem yapılır. Bu işlemler buzlu suyla da yapılabilir. Yine ateş düşürmek için patates kesilip alına yapıştırılır. Bu birkaç kez tekrarlanır.
15) İshalden kurtulmak için yağsız pirinç lapası yenir. Patates haşlaması da ishali durdurmanın bir yoludur.
16) Saç kıranı önlemek için saç dökülen yere sarımsak sürülür.
17) Soğuk algınlığı için sırta dut pekmezi sürülür, üstüne acı toz biber serpilir. Aynı rahatsızlık için sırta kupa (bardak) çekilir.
18) Sıtmadan kurtulmak için SITMA PINARIna götürülür. Saraycık köyündeki MILLAGİL sıtma ocağıdır. Oraya götürülür.