Anadolu Medeniyetler Müzesi Tarihçesi Eserleri

Anadolu Medeniyetler Müzesinin Tarihçesi (Kuruluş tarihi, kurucusu, isimleri) Anadolu Medeniyetler Müzesinde hangi eserler var, nereden gelmiştir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara’da, Türkiye’nin ve dünyanın en zengin ve önde gelen müzelerinden; Ankara kalesi yanındaki Mahmutpaşa bedesteni ile Kurşunlu han’da açılmıştır.

Atatürk’ün isteğiyle önce Hitit müzesi adıyla kuruldu (1932); sonra Ankara Arkeoloji müzesi adını aldı. ‘ Yeniden düzenlenerek Anadolu medeniyetleri müzesi adıyla ziyarete açıldı (1967).

Müzede, çok çeşitli kazı alanlarından getirilmiş yapıtlarla, Anadolu’nun tarihöncesi-Urartu dönemleri arasındaki toplumsal ve kültürel yaşam adım adım izlenebilmektedir. Alacahöyük, Kargamış, Arslantepe, Sakçagözü kabartmaları kazı alanlarında bulundukları biçimde sergilenmektedir.

Çatalhöyük’te ortaya çıkarılmış bir odanın aynı büyüklükte modeli de sergilenenler arasındadır. Yontma taş dönemi buluntuları Ankara çevresi, Kahramanmaraş, Hatay, Trakya, Isparta ve Antalya yörelerindendir. Yenitaş dönemi buluntularıysa Çatalhöyük, Hacılar kazılarından getirilmiştir. Bu dönemden ana tanrıça kültünü simgeleyen kadın heykelcikler önemlidir Bakırtaş dönemi buluntuları Hacılar, Canhasan, Alişar, Alacahöyük, Tilkitepe kazılarından derlenmiştir. Alacahöyük ve Horoztepe’de ortaya çıkarılan kral mezarları ilk tunç çağ buluntuları açısından zengindir.

Asur ticaret kolonileri çağından Kültepe, Alişar, Boğazköy vb kazı alanlarından getirilen tabletler, mühürler, insan ve hayvan heykelcikleri, rhytonlar ilginçtir. Hitit ve geç hitit buluntularının sergilendiği bölümde Alişar, Alacahöyük, Boğazköy. Kahramanmaraş, Arslantepe, Kargamış, Karatepe vb. kazı alanlarından getirilmiş örnekler bulunur. Phrygia kültürü Gorai-on, Pazarlı, Alişar, Kültepe, Alacahöyük’te ortaya çıkarılan tunç eşya, fildişi kabartmalar, keramikle, altın takılarla tanıtılır Van, Erzincan, Patnos, Adilcevaz, Çavuştepe kazılarından elde edilen çeşitli madeni eşya ve mimarlık buluntuları Urartu sanatının gelişimini belirler. Bir bölüm de sikkeler, islarn öncesi ve sonrasına ilişkin altın süs eşyasından oluşur Müzenin ayrıca bir laboratuvarı, kitaplığı, konferans salonu, fotoğrafhanesi ve onarım atölyeleri bulunmaktadır

İlgili Makaleler