Genel KültürTarih

Ankara Savaşı Kısaca Özeti ( Ankara Savaşı Özet)

Ankara savaşı kısaca özeti. Ankara savaşı ne zaman yapıldı? Ankara Savaşında Osmanlı Devleti Neden Yenildi? Ankara savaşının sonuçları neler oldu.

Ankara savaşı, Yıldırım Bayezit ile Timur arasında meydan savaşı (20 temmuz 1402).

İslam dünyasında kesin bir egemenlik kurmayı hedefleyen Timur’un Anadolu’ya girerek bazı şehirleri işgal etmesi iki hükümdar arasında savaşa yol açtı. iki ordu Ankara’nın Çubuk ovasında karşı karşıya geldi. Timur’un kuvvetleri çoğu atlı olmak üzere. 160 000’i buluyordu. Ayrıca 32 fili vardı ve torunu Mehmet Sultan’ın komutasındaki süvari kuvvetleri zırhlıydı. Yıldırım’ın kuvvetleri ise 70 000 kadardı. Osmanlı ordusu, Ankara kalesi kuzeyinde Çubuk ovasına hâkim sırtlar üzerinde muharebe için gerekli düzeni aldı. En önde azaplar; sağ kolda şehzade Süleyman Çelebi’nin komuta ettiği Anadolu eyalet askeri, okçular; merkezde Yıldırım Bayezit, sadrazamı ve şehzadeleri Mustafa, Musa ve İsa çelebiler ile yeniçeriler; sol kolda, Rumeli kuvvetleri, Sırp kıtaları, bunların gerisinde Kara Tatarlar, ihtiyatta Amasya sancakbeyi şehzade Mehmet’in kuvvetlen yer alıyordu,

Timur’un ordusunun sağ kanadında iki oğlu ve emirler, merkezde Timur, sol kanatta ise öteki iki oğlu ve emirler bulunuyordu.

Savaş, Timur ordusunun saldırısıyla başladı, ilk çarpışmaları denk süren savaş, Timur’un önceden(elde ettiği Kara Tatarlar’ ın saf değiştirerek Osmanlı sol kanadını iki ateş arasına alması üzerine Timur lehine döndü. Osmanlı sol kanadı çöktü. Sağ kanattaki Anadolu askerlerinin bir bölümünün Timur’un yanında bulunan eski beylerine katılmaları üzerine Osmanlı sağ kanadı da çöktü. Bu gelişmeler üzerine sadrazam, şehzade Süleyman, Çelebi Mehmet ve Sırp despotu kuvvetlerini toplayarak geri çekilmeye başladı. Yanındaki şehzadeleri ve yeniçerilerle akşama kadar dövüşen Yıldırım Bayezit çekilmeye çalışırken esir düştü.

Anadolu tarihinin en büyük meydan muharebelerinden biri olan Ankara savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişiminde yarım yüzyıllık bir duraklama yarattı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir