Güncel

Bisikleti Kim Nasıl Ne Zaman İcat Etti?

Bisikletin Tarihçesi, Tarihsel Gelişimi, İcadı Hakkında Bilgi

Bisikletin hangi tarihte bulunduğu bilinmemekte, genellikle 1791’de Fransa’da yapılan Celerifere adı verilen iki tekerlekli araç (iki tekerleği de sabit olduğundan, sağa-sola yön verilemiyordu; pedallar da olmadığından, sürücünün ayağını yere vurmasıyla gidiyordu),ilk bisiklet’sayılır.,

Bisikletin tarihçesinde en önemli adım, Alman baron Kari Ivon Drais’in, 1817’de yönlendirilebilir ön tekerleği bularak, “drezin” adını verdiği aracı yapması oldu. 1839’da İskoçyalı demirci Kirkpatrick Macmillan, arka tekerleğe bağlanan ve döndüren krank düzenekti, pedallı ilk aracı yaptı. 1852,’de|Fransa’da tekerleğe bağlı pedal bir dönüş yaptığında tekerleklerin de bir kez döndüğü “velocipede” (Türkçe’ye bozularak “velespit” adıyla girdi) yapıldı; hızı,tekerleğin büyüklüğüne bağlıydı; ön tekerlek büyüdükçe araç daha hızlı gidebiliyordu. Bu yüzden, özellikle İngiltere’de, ön tekerleğinin çapı 1,5 m’yi bulan, arka tekerleği de bunun dörtte biri kadar olan çeşitleri yapıldı: Sele yüksek ön tekerleğin üstüne yerleştirildiği için, dengeyi bozmadan sürülmeleri çok güçtü; özellikle büyük yollarda kazalara yol açıyorlardı.

İngiliz H.J. Lawson 1879’da, arka tekerleği dişliler ve bir zincir yardımıyla döndürülen ilk “güvenli bisikleti yaptı. Sonra bu modeli, 1885’te geliştirdi. O tarihten sonra, gelişmeler birbirini izledi: Havayla şişirilen lastikler 1880 lerde  pedalın bir devrinde tekerleğin iki ya da üç kez dönmesini sağlayan göbek vitesleri; aktarma, vitesi (1899). Bu arada içten patlamalı motorların gelişmesi bisikletlere de motor takılması girişimlerine yol açtı ve Gottlieb Daimler, 1885’te ilk motosikleti yaptı.

İlgili Makaleler

1970 yıllarının başlarına kadar, bisikletin gelişmesinde son aşama, aktarma düzeniydi. Enerji sorunun gündeme geldiği bu yıllarda, bisikletin yaygınlaşması ve enerji verimliliği tasarımcıların, mühendislerin dikkatini çekince, aerodinamik bakımdan geliştirilmiş, alışılmışın dışında biçimlerde, plastik maddelerden yapılan bisiklet modelleri gerçekleştirildi. Daha güvenilir bir denge sağlamak için, üç tekerlekli çocuk bisikletleri gibi üç tekerleği olan modeller önerildi.

Bisiklet Sporunun Tarihçesi, Türkiye de ve Dünya da Bisiklet Sporunun kısaca Tarihçesi

Bisikletin gelişmesiyle birlikte yaygınlık kazanan, 1896’da Olimpiyat Oyunları kapsamına alınan spor.

Bisiklet yarışları iki büyük gruba ayrılır: Yol yarışları (bir günlük ya da etap etap) ve pist yarışları (bu gruplar da kendi içlerinde çeşitli dallara ayrılırlar ve değişik kuralları vardır).
Pist yarışları yuvarlağımsı bir pistte yapılan çeşitli yarışları içerir. Pistin dönemeçleri, merkezkaç kuvvetinin etkilerini dengelemek için dışa doğru yükselir.

Bisiklet yarışlarının her dalında ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenlenmekte, ayrıca her yıl, 1900 ‘de kurulan Uluslararası Bisikletçiler Birliğimin düzenlediği Dünya Şampiyonluğu yarışmaları yapılmaktadır. En ünlü bisiklet yarışları arasında Fransa turu, İspanya turu, İtalya turu sayılabilir. Fransa turu, 4 000-4 800 km arasında bir parkurda yapılır ve dünyanın en ünlü bisiklet yarışçıları katılır.Belçikalı Eddy Merckx,Fransız Jacques Anquetil ve Fransız Bernard Hinault, Fransa turunu beşer kez kazanarak bisiklet sporu tarihine geçmişlerdir.

Türkiye’ye bisiklet sporu 1910 yılından sonra girmiş, 1912 yılında düzenlenen ilk bisiklet yarışlarından sonra, 1923’te Bisiklet Federasyonu kurulmuş, 1965 yılından sonra bisiklet sporu hızlı bir gelişme göstererek, Çetin Yüce, Rıfat Çalışkan, Ali Hüryılmaz, Hasan Kılıç, Seyit Kırmızı, İbrahim Pekcan, Hasan Can vb. sporcular, uluslararası yarışmalarda derecelere girmeyi başarmışlardır.

Bisiklet, ortaya çıkar çıkmaz büyük rağbet gördü. Birçok ülkede hâlâ çok kullanılan bu taşıt, günümüzde, bir taşıt aracı olmaktan çok bir spor aracı olmağa yöneldi. Bisiklet gezilerinin meraklıları çoğaldı. Bisiklet yarışlarına gelince, her yıl çok büyük bir kalabalığın ilgisini çekiyor.

Yolda bisiklet sporu, günümüzde en çok tutulan bisiklet sporu dalıdır, bunun iki çeşit yarışı yapılır: etaplı yarışlar birkaç gün sürer; bir de genellikle bir günde, bir şehirden bir başka şehre yapılan mesafe yarışları vardır, bunlara klasik yarış da denir.

Etaplı yarışlar bir ülke içinde belli bir güzergâh üzerinde yapılır. Avrupa’da bunların en ünlüleri Fransa, İtalya ve İspanya turlarıdır. Fransa Turu, 4 000 kilometrelik bir mesafe içinde yirmiye yakın etapta yapılır. Bu yarışlar 1963’ten beri Türkiye’de de her yıl düzenlenmektedir

Bisikletten Motosiklete

Modern bisiklet, birbirine bir kadro ile bağlanmış eşit çapta iki tekerlekten meydana gelir ve bir pedal sistemiyle yürür: bu sistem, kadronun altına, iki tekerlek arasına yerleştirilmiştir. Ortada bulunan bir dişli çark bir zincir aracılığıyla, hareketi arka tekerleğe (itici tekerlek) bitişik bir başka dişliye aktarır. Yıllar geçtikçe, bisiklet üzerinde birçok yenilik geliştirildi: serbest tekerlek, sağlam frenler ve aktarma sistemine takılan bir vites sistemi. Çok hafif alaşımlardan yapılan yarış bisikletleri, ölçü üzerine imal edilir.

Bazı bisikletlerde de bir patlamalı motor (genellikle iki zamanlı) bulunur: bu motorlu bisiklet’lerin silindir hacmi küçüktür (en fazla 50 sm3). Motosiklet ise daha güçlüdür. Bunlardan çok farklı olan skuter’lerde (scooter) ise küçük bir karoser vardır. 1950 yıllarında çok büyük rağbet gören skuterlerin modası bugün epeyce geçmiş, sayıları da çok azalmıştır.