Boğaz Doldurma Ne Zaman Nasıl Yapılır?
Boğaz doldurma ilkbaharda veya sonbaharda çapa veya bu işe mahsus başka bir aletle yapılır.
İlkbaharda yapılan boğaz doldurmasının amacı toprağa gömülen sap kısmından yeni köklerin çıkmasını sağlamaktır. sonbahardaki boğaz doldurmasının amacı ise bitkiyi bir ölçüye kadar donuk etkilerinden korumaktır.
İlkbahar boğaz doldurması patates tarımında uygulanır; bu bitkinin verimini arttırdığı (çok verimli türlerde) ve yağmur tesiriyle çoğalan yumruların filizlenmeyi önlediği bilinmektedir. Don olayından korkulan bölgelerde sonbahar boğaz doldurması bağlara uygulanır. Bağ boğaz doldurması veya dolgusu kütük dizileri arasından geçirilen özel bir sapan ile yapılır. Bahçıvanlar boğaz doldurmasını ya bazı uzun ömürlü bitkileri soğuktan korumak veya bazı sebzelerin yenen yeşil kısımlarını beyazlatmak için yaparlar. Bu iş için çoğu toprak yerine gübre veya kurtı yaprak kullanırlar.
Boğaz Açma
Boğaz açma. genellikle bağcılıkta uygulanan bir işlemdir. ilkbaharda toprağı zararlı bitkilerden temizlemek. dip sürgünlerini yok etmek veya gübreleri gömmek için yapılır. Asmanın çevresi çapa ile 15, 20 cm derinliğinde açılır veya kütük aralarına pullukla çifte karık yapılır. pulluğun kaldırdığı toprak sıra arasına tepeleme yığılır; pulluk yanaşmadığı için kütüklerin dibinde kalan toprak çapa ile alınır.
Meydan Larousse / Cilt 3 Sayfa 276