Hızlı Okumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz!

Hızlı okuma, önemli bilgileri hızlı ve verimli bir şekilde almanın paha biçilmez bir yoludur. Sayfalarca bilgiyi çabucak okumanız gerektiğinde, okuma sürenizi kısaltmamıza yardımcı olacak pek çok teknik vardır. Hızlı okuma, günümüzün bilgi çağında, oldukça talep gören bir beceridir.

Ne İstediğinizi Bilin

En önemli gereklilik, daha okumaya başlamadan önce, o belgeden almanız gereken bilginin ne olduğuna karar vermektir. Eğer genel bir fikir edinmek ya da temel esaslarını öğrenmek isterseniz daha hızlı okurken, detayları öğrenmeniz gerektiğinde daha çok zaman alır.

Kelime Bloklarını Okuyun

Çoğumuz, önce harf-harf, sonra kelime-kelime okumayı öğreniriz, ama çok az kişi bir sonraki adıma geçip kendini bir kerede kelime gruplarını okumak konusunda eğitir. Hızlı okumak için, her grupta okuyabileceğiniz sözcük sayısını artırmanız gerekir.

Geriye Doğru Gitmekten Kaçının

Soldan sağa doğru okuyarak okumanızı geliştiremezsiniz. Yani, gözlerimiz sürekli olarak anlamı kontrol etmek için bir kelimenin ya da kelime grubunun başına döner. Bu normal olsa da, aşırıya kaçmak verimi düşürür ve hız kadar, algıyı da azalttığı bir gerçektir. Ayrıca gözlerinizi de yorar. Kelimenin başına dönmekten-kaçının. Bunu, okuma sırasında bir parça kağıdı okuduğunuz her satırın altına yavaşça indirerek yapabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise, parmağınızı sayfanın üzerinde, normalde okuduğunuzdan daha hızlı bir şekilde aşağı doğru indirerek onu yakalamaya çalışmaktır.

Göz Mesafesini Artırın

Sadece metni biraz daha uzakta tutarak, göz mesafenizi büyük ölçüde artırabilirsiniz.

Anahtar Kelimeleri Okuyun

Eğer “ve” veya “ya da” gibi kelimelere odaklanıyorsanız, o zaman cümlenin anahtar kelimelerine odaklanmaya çalışmalısınız. Beyniniz, bağlaç ve eklere takılmadan onları algılayabilmelidir, bu da size anahtar kelimelere odaklanmanız için zaman kazandırır.

Sessiz Okuyun

Yaptığınızın farkında olmayabilirsiniz, ama çoğu insan, kelimeleri ya dudaklarıyla okur ya da zihinlerinde söyler. Buna, “alt-seslendirme” denir ve okuma hızınızı yavaşlatır. Kelimeleri söylemek ya da duymak yerine, onları düşünmelisiniz. Eğer mutlaka alt-seslendirme yapacaksanız, bunu sadece anahtar kelimelerle yapın.

İlgili Makaleler