Genel KültürDini Konular

Hz Adem Kıssası Kısaca Özet

Hz. Adem Kıssası Özeti

Yüce Allah, âlemi yoktan var etti ve Ademi topraktan yarattı. Sonra Adem’in cesedine ruh verdi ve “Ona secde ediniz” diye meleklere buyurdu.

Meleklerin hepsi Hz. Adem’e secde eyledi. Fakat İblis, büyüklük taslaması ve kıskançlığından dolayı secde etmedi. Bunun için, Hakk’ın huzurundan kovuldu ve lanetlendi ve kendisine “Şeytan-ı Racim = Taşlanan Şeytan” denildi. O da Adem’e düşman oldu. Ondan sonra, Yüce Allah, Havva’yı yarattı ve Hz. Adem’e eş etti.

İkisini de, yüce Allah, Cennet’e koyarak “Yiyiniz, içiniz fakat şu ağaca yaklaşmayınız” dedi.
Şeytan ise bir yolunu bularak Cennet’e girdi ve Adem ve Havva’nın yanına vardı ve onlara kuruntu verdi: “Rabbiniz, sizi o ağaçtan niçin yasakladı biliyor musunuz? Eğer siz ondan yerseniz, artık sizin için ölüm olmaz! Sonsuz olarak Cennet’te kalırsınız!.. ” diyerek, önce Havva’yı ve onun aracılığıyla Adem’i aldatıp ikisine de, o ağacın yemişinden yedirdi.

Bunun üzerine yüce Allah, ikisini de Cennet’ten çıkardı ve yeryüzüne indirdi. Adem, Hind tarafına, Havva ise Cidde ‘ye düştü.

Adem çok ağladı. Yüce Allah’a yalvardı. Sonunda ulu Allah tövbesini kabul buyurdu: “Mekke tarafına git” diye vahiy gönderdi. Adem (a.s.) da oraya gidip, Havva anamız ile buluştu. Ondan sonra diğer insanlar onlardan üredi. Pek çok kavimler ve sınıf sınıf insanlar türedi.

Şeytan’ın da soyu çoğaldı. Adem’in çocuk ve torunlarını azdırmakla uğraştı.

Hz. Adem’in ölümünden sonra peygamberlik, oğlu Şit (a.s.) a geldi. Yüce Allah’tan ona elli sayfa indi. Kabeyi ilk önce taştan yapan odur.

Kaynak: Ahmet Cevdet Paşa / Peygamberler ve Halifeler Tarihi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir