Satranç Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?

Satranç nasıl oynanır, nelere dikkat etmek gerekir, Satranç oyunun kuralları nelerdir kısaca bilgi.

Satranç, her biri on altı parçadan oluşan iki grup taşla, siyah ve beyaz karelerden oluşan bir tahtanın üzerinde oynanan bir oyundur.

Grupların biri siyah, diğeri beyazdır. Oyuncular, sırayla bir taş hareket ettirir ve oyunun amacı, rakibin şahını tehdit edilmediği hiçbir noktaya oynatamayacağı şekilde sıkıştırmaktır.
Aynı anda iki taşı tek kareye koyamazsınız. Eğer bir taş, dolu bir kareye gidiyorsa, rakip taş, tahtanın üzerinden “alınır.”

Her oyuncu oyuna, bir şah, bir vezir, iki kale, iki fil, iki at ve sekiz piyon ile başlar. Sol alt köşeye siyah kare gelecek şekilde bir oyun tahtası düzenleyin.

Taşları hareket ettirmek
Her taş, farklı bir yönde hareket eder.
At, L şeklinde, tek yönde iki kare, buna dikey olarak bir kare ilerler. Varış noktasına ulaşmak için taşların üzerinden atlayabilen tek taştır.

Fil, istediği kadar kare ilerleyebilir, ama yalnızca çapraz olarak. Fillerden biri siyah kareler üzerinde ilerlerken, diğeri beyaz karelerde ilerler.

Kale, tahta üzerinde dikey veya yatay olarak istediği sayıda kare ilerleyebilir.
Şah, bir kerede, herhangi bir yöne tek kare ilerler. Rakibinin taşlarını “alabilir,” ancak rakibi tarafından tehlikeye düşebileceği bir kareye gelmemelidir.

Vezir, istediği yönde istediği sayıda ilerler (ancak diğer taşların üzerinden atlayamaz).
ilk kez ilerleyen bir piyon, sadece ileri doğru bir veya iki kare gidebilir. Sonrasında sadece bir kez karşıya ilerler, ancak sadece rakibin taşlarından birini alacağı zaman çapraz ilerleyebilir. Eğer bir piyon, tahtanın diğer ucuna varırsa, o zaman oyuncunun seçeceği herhangi bir taşla değiştirilir (genelde vezirle değiştirilir).

Şah Çekmek

Bir oyuncu, taşlarından birini, rakibin şahını tehdit eden bir kareye koyduğunda, şah çekilir. Diğer oyuncunun rakibin taşını bloke ederek, onu alarak ya da şahı tehlikeli kareden uzaklaştırarak bu tehdidi önlemesi gerekir. Eğer bu mümkün değilse, şah, “şah mat” konumundadır ve oyuncu oyunu kaybeder.

Kale Kapatmak

Eğer bir şah ve kale henüz yerinden oynatılmadıysa ve aralarında boş kareler varsa, oyuncu “kale kapatma” hamlesini yapabilir, ancak bu bir kerelik bir haktır. Bu hamlede ilk şah hareket ettirilir, böylece kalenin hemen yanındadır, sonra kaleyi, şahın diğer yanına götürürsünüz. Şah hamlesinden kurtulmak için kale kapatamazsınız ve şah, şah-mat hamlesinden kurtulamaz.
Berabere!

Bazen oyun berabere biter. Bunun beş yolu vardır:

[1] Oyuncular, oyun tahtasında iki tarafın da kazanabileceği sayıda taş olmadığına karar verirler;

[2] Bir oyuncu “Şah” tehdidi altında değildir, ancak hiçbir yere hareket edemez (buna “pat” denir);

[3] Her oyuncu hiçbir taş almadan ve hiçbir piyonu oynatmadan elli hamle yapmıştır. Ellinci hamlesini yapan oyuncu, berabere olup olmadığına karar verir, yoksa oyun devam eder;

[4] Aynı tahta pozisyonuna peş peşe üç kez gelinmiştir;

[5] Bir oyuncu, rakibin şahı iki veya daha fazla kare içinde “Şah” hamlesinden kurtulduğunda, oyun çıkmaza girer.
Dokunduysan, oyna

Bir taşa dokunduğunuz anda, o taşı oynatmanız gerekir. O yüzden dokunmadan önce düşünün.

İlgili Makaleler