HalkbilimiŞehir-Kültür

Kars’ın Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Kars’ın Kültürel Özellikleri Nelerdir? Kars İlinin kültürel özellikleri, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, yöresel sözleri.

Karsın Kültürel Özellikleri Hakkında Kısaca Bilgi

Kara ve yöresi buraya yerleşen değişik gruplara bağlı olarak halk müziği ve oyunları yününden zengindir.

Kars Halk müziğinde aşıklık geleneğini yaşatan bir ilimizdir. Yörenin ünlü türküleri arasında; Saraydan İndi Yeridi, Mert Davanır Namert Kaçar, Başına Döndüğüm Kurban Olduğum, Beyim Gözün Aydın Olsun, Bu Gelen Nahır mıdır?. Bayırda Gezen Bacılar, Yaylasından İnmişler, Bulguru Kaynatırlar, Ardahan’ın Yollarında. Can Maral Can, Kemanımın Telleri, Ay Gara Kaş, Baga Girdim Üzülme, Olam Boyun Kurbanı bulunur.

Yöre halk sazları yönünden de çeşitlilik gösterir. Vurmalı sazlardan davul, zilli sallama, def, koltuk davulu, kaşık, tongurdak en çok kullanılanlarıdır. Kars halk oyunları yönünden bar bölgesine girer. Bazı yörelerde halaylara ve semahlara da rastlanır.

En çok oynanan oyunlar Düzbar, Ağırbar, Odalar, Bar Sekmesi, Tükiye, Mahmudiye, Karapürçek, Tersbar, Tek-Tamzara, Hoşbileıik, Deliloy, Hey Narı, Bu Gelen Nahır mıdır? bulur nur.

Giyim-kuşam: Kars kadın giyimi yaşmak biçiminde başa Örtülen leçek veya vala denen başörtüsü, boylama denen uzun entari, üçetek, peştemal, şalvar, kısa çorap ve çarıktan oluşur.

Kadın giyimi yöreden yöreye ve giyiliş sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca yaşlılık ve gençlik de geleneksel kadın giyiminin belirleyici özellikleri arasındadır. Kars bölgesi geleneksel erkek giysileri kalpak-papak, çuha şalvar ve civekidir. Yörede şalvarın çeşitli biçimlerine rastlanmaktadır. Yaşlılar dizden aşağı geçirilen, ayağın üstünü de örten kıldan paçalık kullanırlar.

Iğdır ve Tuzluca ilçelerinde daha çok Azerbaycan kıyafeti hâkimdir. Bu bölgelerde kadınlar “boylama” denilen entariler giyerler. Gençler daha çok “pilati” denilen düğmesiz gömlek giyer.

Kars iline ait bazı yöresel sözler, atasözleri.

  • Kuru sofraya molla dua okumaz.
  • Ersiz avrat, yularsız at.
  • Koyunu olmayanın bıçağı keskin olur.
  • Erkek kuşun yuvası olmaz.
  • Eşeğin yükü ağır olmazsa ağır gider.
  • Tilkinin adı çıkmış, tavşan dünyayı yıkmış.
  • Başsız turna yol almaz.
  • Tazıdan hizdik olmasa, tilki bacada yavrulamaz.
  • Ayı meşeden küsüp meşenin haberi yoktu.

https://kulturelbellek.com/kars-oglan-kiz-kabri-efsanesi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir